(לא) פשוט להיות

עץ עם פריחה אדומה צהובה ושמים אם מישהו היה אומר לי שהפוסט הרביעי שלי בבלוג יתחיל מהסיפור התנ״כי של עקדת יצחק, הייתי צוחקת – ממש כמו שרה בפתח האוהל: הייתי עומדת בפתח הבלוג החדש והצבעוני שלי, וצוחקת. כי מה לי ולעקדת יצחק? תמיד תפסתי מרחק מהסיפור הזה והבנתי אותו בעיקר כעדות לכך שאמונה עיוורת היא דבר מסוכן ונורא. 

ואז יצא ששובצנו להיות תורנים בבית כנסת בשבת פרשת וירא, וכשהתיישבתי מול המחשב להכין את דבר התורה – לא הצלחתי לבחור באף סיפור אחר (ולא חסרים סיפורים בפרשה הזו). איכשהו, ובשלב ההוא עוד לא ממש הבנתי למה, סיפור עקדת יצחק כמו קרא אותי אליו. כך שהאתגר האמיתי שלי היה לקרוא בין שורות האפיזודה המקראית האיומה הזו, ולנסות לזקק איזושהי הבנה שיכולה להתחבר אל החיים שלי, וללמד אותי שיעור משמעותי.  

אצבעות עם ציפורניים צבעוניות ומקלדת לבבות אחרי קריאה וקצת תסכול ועוד קריאה בנושא, שמתי לב בסיפור לדפוס מעניין שחוזר מספר פעמים: אברהם מתואר לנו עמוק ברצף פעולות קדחתני שנקטע כשפונים אליו – ואז הוא עונה במילה ״הנני״. זה קורה כשיצחק פונה אליו בדרכם יחד אל מקום העקדה, וזה קורה כשמלאך האלוהים קורא אליו – רגע לפני המעשה עצמו. 

האמת שרצף הפעולות הראשון של אברהם מתואר בסיפור כבר ממש אחרי שהוא מקבל את הציווי האלוהי: ״וַיַּשְׁכֵּם אַבְרָהָם בַּבֹּקֶר וַיַּחֲבֹשׁ אֶת־חֲמֹרוֹ וַיִּקַּח אֶת־שְׁנֵי נְעָרָיו אִתּוֹ וְאֵת יִצְחָק בְּנוֹ וַיְבַקַּע עֲצֵי עֹלָה וַיָּקָם וַיֵּלֶךְ אֶל־הַמָּקוֹם אֲשֶׁר־אָמַר־לוֹ הָאֱלֹהִים״. 

כשמלמדים ילדים בכיתה ב׳ את סיפור העקדה, מסבירים להם שרצף הפעולות של אברהם בא להראות כמה הוא צייתן ולא מתווכח עם אלוהים. אני חושבת שמדובר במשהו אחר לגמרי: העשייה הקדחתנית של אברהם היא בעצם דרך התמודדות שלו. הוא בוחר ״להטביע״ את עצמו אל תוך רצף הפעולות הזה כדרך להתמודד עם הידיעה של המכה הנוראית שנחתה עליו.

כוסות בכיור בגווני פסטל אני מכירה את זה טוב טוב מעצמי – כשמשהו מלחיץ, מעצבן או מכעיס אותי, אני בדרך כלל אגש למטבח לדאוג לכלים או אפנה לסדר את הבית (וכאן כבר כתבתי על העניין שלי עם סדר מגיל צעיר). לעשייה יש את הכוח להרגיע אותי ולהסיח את דעתי. העשייה מקרקעת אותי וכמו מחזירה אותי לאיזה ריתמוס בסיסי ושקט. 

אבל מה שהפליא אותי בטקסט המקראי, זה דוקא ה״הנני״ והמעבר אליו: העשייה נפסקת. המילה הנני, כמו שאני מבינה אותה, מבטאת יותר מכל דבר אחר – קשב ונוכחות. כשאברהם אומר הנני הוא בעצם אומר: אני כאן, אני מקשיב ואני נכון למה שתעלה בפניי. כך הוא עונה לאל, וכך הוא עונה לבנו האהוב, ליצחק. 

בתרגום הקלאסי של המקרא לאנגלית, בכל אחת מהפעמים שהמילה הנני מופיעה בסיפור הזה, היא מתורגמת: “Here I am”. בעברית, אין לנו תרגום של ממש לצירוף המילים ״I am״, שמבטא הוויה, אנחנו פשוט אומרים ״אני״. כך שלדעתי, המילה הנני היא בעצם ה-I am של העברית, היא ה-להיות שלנו. 

תינוקת במנשא על חוף הים עבורי, כאמא, המעבר הזה מעשייה להוויה – מ-Doing ל-Being – הוא לא כל כך פשוט. אני מוצאת את עצמי ב-Doing כמעט תמידי. הסידורים, מטלות הבית, העבודה – כולם כמו שואבים אותי אליהם. לפעמים החוויה שלי הופכת לכזו של ״תקתוק״, של מנגנון שצריך לדאוג שימשיך לתפקד, של תוכניות שאני מחוייבת להוציא אל הפועל – כל הזמן – עוד ועוד – ויש לי לפעמים תחושה שזה לא ייגמר אף פעם. 

הילדים, לעומת זאת, מושכים אותי כל הזמן אל ה-Being: להיות איתם, להקשיב להם, לשחק איתם, להקריא להם (שאלו אגב, דברים שאולי הילדים יחשיבו עשייה, אבל עבורי הם הוויה ממש). 

בתור מישהי ש״מתמחה״ בעשייה וקצת פחות בהוויה, אני צריכה לא פעם ממש להכריח את עצמי להתפנות אל הילדים באמת: להקשיב להם במלוא המבט והקשב, לשבת ולשחק איתם, לצייר איתם ואפילו סתם להשתעשע איתם. 

אמא וילדה במשחק ילדים צבעוני והאמת? איזו מתנה היא המשיכה הזו שלהם אותי אל ה-Being.

״How we spend our days is, of course, how we spend our lives״

Annie Dillard

האם אני רוצה לזכור את הימים שלי מהתקופה הזו כימים בהם עשיתי כלים וכביסות ו״תקתקתי״ את הבית, או כימים בהם גם ישבתי, שיחקתי ונהניתי עם הילדים? 

מציאת האיזון היחסי שבין ה-Doing ל-Being היא הסוד. ואני כותבת איזון יחסי ולא איזון. כי אין דבר כזה איזון. לעולם החיים שלנו לא יהיו ״מאוזנים״. הם יהיו לפעמים ככה, ולפעמים אחרת. יהיו ימים טובים ויהיו קשים. 

שקיעה על בניינים ודודי שמשובסוף יום קשה – בו הייתי עם מעט סבלנות וקצת נבחתי על העולם, ואולי העולם גם קצת נבח עלי בחזרה – אני אנסה פחות לכעוס על עצמי, וקצת יותר לחמול, ולזכור שמחר תהיה הזדמנות נוספת. 

כל בוקר אנחנו מקבלות מתנה: יום חדש ונקי שמחכה לנו, יום שנוכל לעשות איתו מה שנרצה. זה בידינו. 

אז זה המאבק היומיומי שלי: להתעקש להיות ולא רק לעשות. זה מאבק של אהבה, ואולי בכלל נכון יותר לקרוא לזה משחק: לאפשר לעצמי להימשך אל ה-Being הזה – עם עצמי, ועם מי שסובב אותי. 

סלון מרפסת ואוהל ילדים

אתן מרגישות שה״התמחות״ שלכן היא יותר בעשייה או בהוויה? כל כך אשמח אם תכתבו לי בתגובות.
הנה, ממש כאן ↓

20 Comments

  • בשורש שלי אני אדם של being והעולם הזה והעבודה והשנים האלה הן כל כך של doing, ואני נאלצת להתאים את עצמי. אבל מדי פעם התסכול מתפרץ ואני מרגישה לא מתאימה, ואז אני נזכרת שאני חייבת לייצר לעצמי איים של פשוט להיות, בלי רגשות אשמה. זה מאד קשה כשהקצב של החיים הולך וגובר, אבל הכרחי.
    תודה על ההזדמנות להרהר בזה, כתבת נפלא!

    • וואו, כמה מעניין לקרוא את הצד השני, ואת המורכבות שקיימת גם שם (כי מרוב שאני כמהה להיות יותר אישה של Being, אני כבר מציירת לעצמי תמונה שאז הכל היה פשוט יותר). תודה רבה על התגובה ועל השיתוף, שירה יקרה ????

  • דניאלה יקרה,
    מילותייך ריגשו אותי מאוד.
    עמדת על דיוק מילולי שהצליח לבטא נוסחא קיומית כמוסה. מרגע שדייקת אותה, פתאום חדרה לי הבנה חברה שחיפשה ביטוי מודע.
    המודעת הזו תאפשר מפגש כנה יותר במינונים שבין עשייה להווייה של יחד.
    תודה

    • רותי יקרה, תודה על המילים הנבונות האלו. אני כל כך שמחה שהצלחתי לגעת ולדייק מבחינתך.

  • כתבת מקסים דניאלה,
    למרות שחסרים אצלינו חלקים בפזלים, והחרבות של הפליימוביל בבלגן איום ונורא :), אני גם אחת של doing. מאיר מאד יודע להיות עם הילדים בbeing… אולי כי גברים פחות שמים לב לבלגן?…

    • תודה אילנה יקרה.
      הממממ, אכן אני מכירה הרבה גברים שלא שמים לב לבלאגן…
      אבל אני מכירה גם דוגמאות הפוכות, שאיכשהו תמיד קצת מפליאות אותי.

  • אהבתי את הניתוח שלך לסיפור של עקדת יצחק .מבטיחה לעצמי מחר לקום ולהיות יותר ״הנני״ . תודה????

  • השאלה מה זה doing….האם לבשל לנקות לכבס זה אולי להיות…..להיות בבית להיות בביתי….אולי אם הילדים גם יהיו איתנו בהיות הזה אז נוכל גם לשחק איתם אחר כך….אולי השאלה היא למה אנחנו עושות הכל בשבילם….האם התפקיד שלהם זה רק לשחק ללמוד וללכת לחוגים? ושלנו כל השאר??? אני מעולה בלהיות השואלת אבל בפועל עושה הכל לבד וגם מבלגנת לבד…..

  • לפני שהפכתי לאמא הייתי אדם של doing ומאז שאני אמא הפכתי לאדם של being. זה אחד הדברים שהוביל אותי להישאר ולהיות עם הבת שלי בבית. מאוד מאתגר עבורי לשים את ה-being בצד בזמן כשהיא איתי, אני הרבה פעמים משלבת אותה ומשתפת ב-doing של הבית וככה יש גם מה- being. לפעמים אני מרגישה מוצפת מה-being וממש בא לי רק doing (שהוא רק שלי) ויכולה להגיד שזה לא תמיד פשוט לי לעשות זאת.

    • וואו, איזה מעניין!! לעבור מ Doing ל Being ככה…
      ואני בטוחה שזה רווח עצום לבת שלך שאת ככה איתה.
      יש לי המון נקיפות מצפון על הזמן שאני איתם אבל לא באמת איתם…

  • בעודי נער עול ימים זכור לי שאבי היה מציע לי לבוא איתו לשוח בשדות, ואני שכבר הייתי בן תורה ויודע את סיפור עקדת יצחק הייתי נרתע מלהלוות עליו מפחד שמא הוא במצב 'הינני', ממומשע לקולות שפקדוהו בטרם יום. לימים, כשהפכתי בעצמי לאב, ומאוחר יותר לסב, אני מסור כולי לציווי הפנימי שאליו אני במצב הינני שבו מחויבות שאין למעלה ממנה לwellbeing של צאצאי. לא הייתי מעלה בדעתי לבגוד באשת חיקי הניצחית ליטול עם שחר את פרי בטנה להוליכו להרים ולעקוד אותו לעולה לשום ערך שהוא.

  • כל כך מתחברת למה שכתבת… וזה – "אז זה המאבק היומיומי שלי: להתעקש להיות ולא רק לעשות." – זה בדיוק זה!????

    • ג׳ני יקרה,
      תודה רבה שקראת ושכתבת לי כאן.
      התגובות פה מאוד מעניינות – יש ממש מהקצה השני של הספקטרום.
      וכמובן – אלו שהן כמוך וכמוני 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *